Relatie met jezelf


Als je voelt dat je niet in balans bent en aanbotst tegen een overload aan gevoelens of gedachten, help ik je graag.

Foto door: Lynn Van Vreckem

Je zelf

 

Door bewuster stil te staan bij enerzijds de signalen van je lichaam en anderzijds door je gedachten te gaan onderzoeken, is het mogelijk om weer rust te krijgen in je hoofd. Je leert om jezelf als een prioriteit te zien, beter grenzen te stellen en met veel meer rust in het leven te staan. Je leert om dingen los te laten en minder te moeten. Je leert voor jezelf te zorgen en om te gaan met overprikkeling.


Je leert alvast om niet enkel te gaan nadenken en reflecteren, maar om vooral ook uit je hoofd te stappen en meer te gaan luisteren naar je lichaam. Dat bevat namelijk zoveel wijsheid dat je in staat kan stellen om echt rust te vinden.

Stress

In de jachtige wereld van vandaag lopen we allemaal al wel eens aan tegen een opstapeling van stress. Het drukke leven dat zo normaal is geworden, zorgt voor een voortdurende aanbreng van prikkels, wat uiteindelijk een ons lichaam en onze geest onder veel druk zet.

Stress kan nuttig zijn wanneer het kort duurt, maar wanneer je langdurig of regelmatig kampt met stress, kan dit ervoor zorgen dat je hier mentaal en/of fysiek klachten van krijgt. Na een tijdje kunnen bepaalde van deze klachten weer lijken te verdwijnen, óf je merkt ze steeds minder vaak op.


Een volledige stressloos leven is weinig haalbaar. Wel kan je er op een andere manier mee leren omgaan. Mijn aanpak bestaat eruit om je bewust te laten worden van wanneer je precies stress ervaart, je te laten herkennen op welke manier dit zich uit én waardoor het wordt veroorzaakt. Daardoor word je in staat om zelf verandering te brengen. Je leert om op een andere manier om te gaan met de stressmomenten die je ervaart. Daarnaast bekijken we hoe je ervoor kan zorgen dat er minder van deze stressmomenten voorkomen in je leven.


Emoties

Waar we ook vaak tegenaan botsen is het feit dat we emoties leren verstoppen. Je emoties delen voelt vaak erg kwetsbaar aan, waardoor je de reflex krijgt om deze steeds minder te gaan uiten. Door het wegstoppen van je emoties, gaan deze een andere weg zoeken. Vaak uit zich dat in lichamelijke klachten (spanning, pijnen, vermoeidheid, gebrek aan energie, slecht slapen, darmklachten) of in mentale klachten (concentratieproblemen, sociale isolatie, angsten, weinig zin om dingen te doen).


Emoties verdwijnen niet door ze weg te steken. Integendeel, vaak gaan ze daardoor net zwaarder aanvoelen. Het is dus belangrijk om te leren omgaan met je emoties op een manier die voor jou goed voelt. Mijn aanpak bestaat eruit om je bewust te laten worden van de lichamelijke en mentale signalen die je ervaart, je te laten herkennen welke emoties daar onder schuilen en de oorzaak te achterhalen. Vervolgens leer je een uitgebreider arsenaal aan copingvaardigheden toe te passen om met deze emoties om te gaan.


Hoogsensitiviteit

Zo'n 20% van de mensen heeft hoogsensitiviteit als persoonlijkheidskenmerk. Dit betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels, zowel van de buitenwereld (omgeving) als van je binnenwereld (gevoelens, gedachten). Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar het brengt wel een aantal valkuilen met zich mee. Zo kan die gevoeligheid voor prikkels leiden tot overprikkeling, grotere stressgevoeligheid en mentale klachten. Indien je jezelf als hoogsensitief persoon minder bewust bent van je sterktes en je daardoor vaak gaat aanpassen aan anderen, kan het ook zijn dat je een minder groot gevoel van eigenwaarde hebt.


Aangezien het een persoonlijkheidskenmerk is, is het iets dat aanwezig blijft. Voor jezelf aanvaarden dat je hoogsensitief bent is dus al een eerste stap. Mijn aanpak bestaat er uit om je kennis te vergroten over hoogsensitiviteit, je bewust te maken van hoe dit zich bij jou uit, je eigen sterktes en valkuilen te leren herkennen en je te leren om hiermee om te gaan.